Ultimele cuvinte cautate: echilibrat prună barză
DefinitiiSinonimeAntonimeExtensie cautare direct din browser
DEXro - DEX Online - Dictionar Explicativ Roman
Caută

Toate sursele
Definitii
Sinonime
Antonime
Traducere

Roman - Englez - Dictionar Roman Englez
Englez - Roman Dictionar Englez Roman - Dictionar Englez Roman


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Toate definitiile

FOTOMITRALIÉRĂ, fotomitraliere, s. f. Aparat folosit pentru verificarea tragerilor din avion, ale cărui fotografii dau posibilitatea să se vadă dacă s-a ochit bine în timpul tragerii. [Pr.: -li-e-] – Foto- + mitralieră.

FOTOMONTÁJ, fotomontaje, s. n. 1. Ansamblu de fotografii și de fragmente de fotografii reunite cu scopul de a obține un nou clișeu fotografic. 2. Mijloc de agitație vizuală care constă dintr-o serie de fotografii și de ilustrații aranjate pe un panou, spre a ilustra un subiect sau o problemă. – Din fr. photomontage.

FOTOMOZAÍC, fotomozaicuri, s. n. Ansamblu de fotografii și de fotograme dispuse într-un tablou unic. – Foto- + mozaic.

FOTOMULTIPLICATÓR, fotomultiplicatoare, s. n. Dispozitiv pentru multiplicarea impulsurilor luminoase și pentru transformarea acestora în impulsuri electrice. – Din fr. photomultiplicateur.

FOTÓN, fotoni, s. m. (Fiz.) Particulă elementară a radiației electromagnetice care posedă energie și impuls și care nu poate exista în stare de repaus. – Din fr. photon.

FOTONASTÍE, fotonastii, s. f. Mișcare a petalelor sau a frunzelor provocată de variația intensității luminii. – Din fr. photonastie.

FOTÓNIC, -Ă, fotonici, -ce, adj. (Fiz.) De foton. – Din fr. photonique.

FOTOOBIECTÍV, fotoobiective, s. n. Obiectiv fotografic. [Pr.: -to-o-] – Din germ. Photoobjektiv.

FOTOPERIODÍSM s. n. Ansamblu de reacții ale plantelor față de lungimea zilelor. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. photopériodisme.




FOTOPÍLĂ, fotopile, s. f. (Elt.) Fotoelement. – Din fr. photopile.

FOTOREÁCȚIE, fotoreacții, s. f. Reacție chimică efectuată sub acțiunea luminii. [Pr.: -re-ac-] – Din fr. photoréaction.

FOTORECEPTÓR, fotoreceptori, s. m. (Biol.) Celulă cu pigmenți fotosensibili. – Din fr. photorécepteur.

FOTOREPORTÁJ, fotoreportaje, s. n. Reportaj înfățișat printr-o succesiune de fotografii, în special instantanee, însoțite de un text explicativ, care prezintă un eveniment, un fapt divers sau unele aspecte (actuale) din viața economică, politică, culturală, sportivă etc. – Din fr. photoreportage, rus. fotoreportaj.

FOTOREPÓRTER, -Ă, fotoreporteri, -e, s. m. și f. Fotograf specialist în instantanee pentru reportaje. – Foto- + reporter.

FOTOREPRODÚCERE, fotoreproduceri, s. f. Ansamblu de operații prin care se execută pe cale fotografică, după un original, negativele și pozitivele necesare obținerii clișeelor pentru tipar. – Foto- + reproducere.

FOTOREZISTÍV, -Ă, fotorezistivi, -e, adj. Care se referă la dependența rezistenței electrice a conductoarelor sau semiconductoarelor de iluminarea suprafeței lor. – Din fr. photoresistif.

FOTOREZISTÓR, fotorezistoare, s. n. Material a cărui conducție variază în raport cu iluminarea. – Din engl. photoresistor.

FOTOSCULPTÚRĂ, fotosculpturi, s. f. Procedeu de executare a statuilor, a busturilor etc., înregistrându-se fotografic din mai multe părți conturul corpului de sculptat și reproducându-se mecanic acest contur în material plastic. ♦ Sculptură realizată prin acest procedeu. – Din fr. photosculpture.

FOTOSENSÍBIL, -Ă, fotosensibili, -e, adj. (Despre substanțe sau materiale) Care este sensibil la lumină. – Din fr. photosensible.

FOTOSENSIBILITÁTE s. f. Sensibilitate la lumină. ♦ Sensibilitate mare a organismului, în special a pielii, față de radiațiile luminoase. – Din fr. photosensibilité.

FOTOSENSIBILIZÁRE, fotosensibilizări, s. f. Apariție a unei sensibilități deosebite față de acțiunea radiațiilor luminoase și ultraviolete, determinată de unele substanțe. – După fr. photosensibilisation.

FOTOSFÉRĂ s. f. Stratul exterior al globului solar sau al unei stele format din gaze și vapori metalici cu temperatură foarte mare, care radiază lumină, constituind sursa principală a luminii solare. – Din fr. photosphère.

FOTOSFÉRIC, -Ă, fotosferici, -ce, adj. Care se referă la fotosferă. – Din fr. photosférique.

FOTOSINTÉTIC, -Ă, fotosintetici, -ce, adj. (Bot.) De fotosinteză. – Din fr. photosynthétique.

FOTOSINTETIZÁNT, -Ă, fotosintetizanți, -te, adj., s. f. (Bot.) Fotoautotrof. – De la fotosinteză.

FOTOSINTETIZATÓR, -OÁRE, fotosintetizatori, -oare, adj. (Bot.) Care contribuie la fotosinteză. – De la fotosinteză.

FOTOSINTÉZĂ, fotosinteze, s. f. Proces fiziologic prin care plantele verzi sintetizează substanțele organice din bioxid de carbon și apă cu ajutorul luminii solare absorbite de clorofilă și eliberează oxigen; asimilație clorofiliană. – Din fr. photosynthèse.

FOTOTACTÍSM, fototactisme, s. n. Deplasare a unor organisme vegetale inferioare, mobile, (alge verzi, flagelate) după direcția razelor de lumină dintr-un mediu inegal luminat. – Din fr. phototactisme.

FOTOTÉCĂ, fototeci, s. f. Colecție de fotografii sau fotograme organizată pentru cercetări sau în vederea folosirii lor în publicații. ♦ Spațiu (sală, dulap, ladă etc.) în care se păstrează astfel de colecții. – Din fr. phototèque.

FOTOTELEGRÁF, fototelegrafe, s. n. Echipament destinat producerii și recepției, însoțite de înregistrare, a mesajelor corespunzătoare imaginilor fixe transmise prin fotografie. – Din fr. phototélégraphe.

 <<   <    19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29    >   >> 
pagina 24 din 88

 
Copyright (C) 2004-2020 DEX online. Copierea definitiilor este permisa sub licenta GPL , cu conditia pastrarii acestei note | Termeni si conditii