Definitii pentru: coÈ™
COȘ2, coÈ™uri, s. n. Bubuliță purulentă care se formează pe față sau pe corp ca urmare a unei leziuni sau a unei inflamaÈ›ii a glandelor sebacee. – [Pl. È™i: (m.) coÈ™i] – Lat. cossus.
COȘ1, coÈ™uri, s. n. 1. Obiect de diferite forme, făcut dintr-o împletitură de nuiele, de papură, de rafie etc., cu sau fără toarte, care serveÈ™te la transportarea sau la depozitarea unor obiecte; coÈ™arcă. ◊ Expr. A arunca (sau a da) la coÈ™ = a arunca un lucru nefolositor sau lipsit de valoare. ♦ ConÈ›inutul unui coÈ™1 (1). 2. Unealtă de pescuit de formă ovală, cilindrică etc., făcută din împletitură de nuiele sau de mlajă È™i folosită la prinderea peÈ™tilor mici. 3. (La jocul de baschet) Cerc metalic fixat perpendicular pe un panou de lemn È™i prevăzut cu o plasă fără fund prin care trebuie să fie trecută mingea pentru a se marca un punct; punct marcat în acest fel. 4. Parte din instalaÈ›ia unei mori mici, în formă de ladă cu gura largă È™i fără fund, în care se toarnă grăunÈ›ele de măcinat. ♦ Pâlnie în formă de piramidă la maÈ™ina de treierat, în care se bagă snopii. ♦ Lada teascului în care se strivesc boabele, seminÈ›ele etc. 5. ÃŽmpletitură de nuiele care se aÈ™ază ca o ladă pe fundul carului, înlocuind loitrele È™i codârla când se transportă lucruri mărunte. 6. Acoperământ de piele sau de pânză al unei trăsuri, care se poate ridica sau strânge. 7. (Anat.; în sintagma) CoÈ™ul pieptului = cavitate toracică; torace. ◊ Expr. (Reg.) A fi rupt (sau fript) în coÈ™ = a fi foarte flămând. A fi tare în coÈ™ = a fi sănătos, zdravăn. 8. Canal îngust, izolat sau făcut în zid È™i trecut prin acoperiÈ™ul unei case, prin care iese fumul de la sobă, de la vatră etc.; horn, hogeac. ♦ Conductă verticală folosită la evacuarea gazelor de ardere dintr-o instalaÈ›ie de încălzire cu focar. – Din sl. košĩ.
COȘ2, coÈ™uri, s. n. Bubuliță purulentă care se formează pe față sau pe corp ca urmare a unei leziuni sau a unei inflamaÈ›ii a glandelor sebacee. – [Pl. È™i: (m.) coÈ™i] – Lat. cossus.